Jednym z „najsmaczniejszych” świąt w kalendarzu chrześcijańskim jest ostatni czwartek przed Wielkim Postem znany wszystkim jako Tłusty Czwartek. W tradycji ludowej dzień ten jest często nazywany Zapustem. Wielki Czwartek jest dniem kończącym karnawał. Aby nie było nam przykro rozstawać się z zabawami i hucznymi karnawałowymi korowodami i abyśmy mieli trochę uciechy przed Wielkim Postem, dzień ten jest znany jako dzień, w którym objadamy się pączkami i faworkami, nazywanymi także chruścikami.
W dawnej Polsce objadano się słoniną, boczkiem i mięsem.Młodzież ze Środowiskowego Hufca Pracy 11-1 w Tczewie, biorąc sobie głęboko do serca staropolskie przysłowie „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”, w ramach warsztatów szkolnych w kuchni, samodzielnie przygotowywała staropolskie specjały. Piękne zapachy oraz apetyczny wygląd smakołyków zachęcał do jedzenia. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Życzymy smacznego !!!
Autor tekstu: Małgorzata Dyszelewska
Autor zdjęć: Hanna Smulczyk